Direktlänk till inlägg 16 januari 2024

Bordercollie valpar

Av manhofs - Tisdag 16 jan 20:30

Bella är nu parad med Check    så förhoppningsvis födds en liten fin B-kull ve 10/11 med leverans ve 18/19.

   

Jag förväntar mig sunda och friska valpar som är sociala och öppna med stor arbetskapacitet i vilken gren man än vill hålla på med.


Bella är en otroligt lycklig och glad hund med mycket tryck under sina tassar och allt ska gå fort. Utmaningen har varit att få ner tempot i samtliga grenar men trotts hennes höga arbetstempo har hon aldrig haft ett bakspår så hon arbetar inte i stress utan sorterar noga. Vi har provat på många olika grenar ihop och hon har alltid utmärkt sig men för mig är det bruksgrenen spår som gäller.

Bella är en genom frisk och stark hund utan problem med klor som går av, magproblem eller andra åkommor. Hon löper två gånger/år. Hon parar sig lätt och är en väldigt omtänksam och kärleksfull mor som tog väldigt bra hand om sin första kull.

I vardagen är hon okomplicerad och märks knappt hemma. Hon är med och myser men kan lika bra gå i väg och ligga för sig själv. Det sägs aldrig nej till arbete i någon form. I väntan på sin tur när vi går kurser/tränar/tävlar stäcker hon ut sig och vilar förutom om jag tränar med hennes dotter Axa, dom blir hon väldigt avis. Hon är min bästa fiskekompis som somnar gott i båten. Bella växte upp i Gamla Stan där jag arbetade hennes första år så hon är van vid alla möjliga miljör vilket aldrig har varit ett problem och hon fungerar med människor, barn och djur.

 

Vi har vallat en hel del men det är en dyr gren att hålla på med så mitt fokus har alltid varit brukset. I vallningen har hon en fin djurkänsla, öppen och samarbetar med bra driv, naturliga fina flanker med ett bra djup och tempoväxlingar utan mkt eye. Hon är en mjuk hund mot fåren och flyttar inte vad som helst och har aldrig försökt bita ett får. Hon är helt perfekt för mig som tidigare hade Lizzie, en tik som ”flyttade allt”. Man ska vara väldigt rutinerad för att klara av en sådan hund så jag la av att valla med Lizzie så fort vi tagit vårt VP.

Bella blev bästa hund när vi tog vårt VP av 14 startande och på Mälarmården KM kom hon 2: a av 16 startande för ngr år sedan. Vi har startat två Ik 1 med en 9:e placering och en 15:e placering, som bäst 45 p i hämtet och 79 totalt.

           

     

Jag vill nämna att Bella blev plötsligt skottberörd under en träning vid 2 ½ års ålder då en hund bredvid utmanade henne och gick upp, dagen efter började hon löpa. Det har vi inte problem med längre.

Bella utmärker sig på svåra tävlingar när det är extremt torrt och varmt och i svåra uppletande rutor glänser hon. Då koncentrerar hon sig extra och kutar inte bara runt som hon gjorde på uppletandet på SM    Vi ligger just nu på 12:e plats på SM listan för i år men det verkar gå troll i mina SM starter. I år hade min spårläggare en älg i vårt spår. Älgen dök upp två gånger till och ville bli av med mig och Bella så vi var tvungna att gå långa omvägar. Bella är rädd för älgar men trotts det så plockade hon upp sitt spår så fort vi kom på spåret igen och vi hade fullt på både upptag/pinnar men tiden räckte inte till   


     

Jag har många andra fina minnen från tävlingsåren med Bella som jag får minnas    I framtiden kommer vi fortsätta tävla i spår och ev. ngr ik1. Tycker hon går så fint nu så det vore roligt att komma ut, kanske tävla mot hennes son Alan som klarade sitt VP på första försöket i höstas.


 

       

   

   

 


 


Bella har bara varit sjuk en gång då hon blev låg och hängig så jag misstänkte livmoderinflammation men dom hittade inga fel på henne på Bagis och efter två dagar var hon sig lik igen. Eftersom jag tycker att man ska göra ett DNA prov på avelhanar så gjorde jag ett på Bella. Hennes dotter Axa som bor här är fri på allt och så även Bella.

       



Check såg jag på SM i bruks där han deltog och vann i sökgruppen förra året. Tyckte han gjorde ett väldigt trevligt och balanserat intryck så när jag såg avelsannonsen på SVAK kontaktade jag Erica. I höstas åkte jag och hälsade på dom när Erica tävlade på Katrineholms bk. Meriter i alla ära, jag vill se hur en hund är utanför ringen. Gapiga stressiga hundar tilltalar inte mig. Jag vill ha en av/på knapp. Tyckte han var väldigt trevlig & Bella blev jätte förtjust.

       

       

 


Det enda jag skulle kunnat önska mig är ett något bättre HD index som blir 92 i denna kull. Man får väga för mot nackdelar i avelsarbete och hur noga man är försöker få till det blir det inte alltid rätt. Jag valde tex Duncan som pappa till vår första kull. Tyvärr visade det sig att han lämnade väldigt dåligt HD resultat trotts att den kullen hade ett HD index på 101.

   

Hans bror lämnar betydligt mycket bättre HD/ad efter sig så avel är knepigt men jag har ställt för /nackdelar mot varandra.

 

Visst man skulle kunna höja indexet med en del andra hanar som inte har DNA prov, inga tävlingsmeriter annat än vallning eller Mh test men för mig som själv kommer att behålla en tik kom ingen i närheten av Check känns detta som en väldigt häftig kull med dokumenterade meriter och genomfriskt DNA.



         

Bellas första kull blir 4 år den 12/3 Det blev 3 tikar/två hanar där hanarna tyvärr fick hd c och hd d, tikarna fria. Inga sjukdomar finns i kullen som jag fått rapporterat om och alla tävlas och tränas i olika grenar. Axa som jag behöll påminde så om Lizzie vilket har visat sig stämma. En egensinnig tik som är lite reserverad mot främmande människor. I arbete är hon helt grym med en motor jag sällan upplevt. En liten smidig tös på 14 kg. Hon är betydligt tuffare än sin mor och bangar inte för att valla tjurarna på Berga eller flyttar på älg när vi möter det i skogen men hon är samarbetsvillig och öppen i sitt arbete som jag älskar över allt.

 

     

 

Sonen Alan som tog sitt Vp nu i höstas med matte Marie.

 

Sonen Pirat som tävlar i Freestyle och lydnad.

 

Dotterna Fox som tävlar i lydnad och rally.

 

Dotterna Aya ( till höger) som är uppflyttad till högre spår.

 


Aya och Alan har jag träffat flera gånger på träningar och båda har en väldigt fin av/påknapp och arbetar utan stress. Dom är som sin mor väldigt sociala och lyckliga hundar.


Valparna föds upp inomhus och levereras vid 8 veckor, chippmärkta, avmaskade, vaccinerade minimum 7 dagar gammalt, SKK köpeavtal och stamtavla. Doldafel försäkrade i Folksam.

 

Jag har inga filmer att skicka. Har sätt så många som tar omtagning efter omtagning för att få flotta filmer i vallning eller lydnad utan mina hundar är bevisligen dokumenterat meriterade. Själv har jag aldrig behövt se en film på en hund jag köpt utan jag har gått på meriter, hört mig för hos andra valpköpare eller åkt och besökt hundarna, som jag gjorde med Check. SVAK har en lista med sjukdomar dit Ni kan gå och kolla men tänk på att det bygger på frivillig basis så det finns ett mörkertal 


http://www.svak.se/?page_id=214


Välkommen att höra av dig på   susanmanhold@hotmail.com om du kan erbjuda ett aktivt liv med träning och tävling. Inga valpar säljes som sällskap.

   

 

                                                     Hej då   / Susan 

                                                  

 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av manhofs - Lördag 20 april 20:45

I tisdags blev ludden 5 veckor och utvecklingen går undan. Denna vecka har dom börjat låta mer vilket både är charmigt och mindre kul    Vädret har varit jätte tråkigt men dom får vara ute en stund minst två gånger /dag. Dom tycker det är jätte rolig...

Av manhofs - Söndag 14 april 20:45

Tiden bar rinner i väg och i torsdags blev dom små tjejerna redan 4 veckor. Har inte hunnit med en blogg men bättre sent än aldrig      Nu är valplådan borta och dom har fått en valphage att busa runt i. Oj vad stort det blev sa dom innan dom bör...

Av manhofs - Torsdag 4 april 21:00

I tisdags blev valparna redan 3 veckor. Dom växer på sig bra och har nu fått börja smaka på valpmat vilket dom gillar och så har tänderna börjat växa ut vilket Bella inte gillar. Hon spenderar mindre och mindre tid hos dom och ser lite lidande ut när...

Av manhofs - Tisdag 26 mars 21:18

Valparna blir idag 2 veckor och tumlar runt på ostadiga ben. Tyvärr går det inte längre att lägga upp filmer här men ni kan se några filmer på vår nya fb grupp som är öppen för alla under Manhof’s Kennel. Igår öppnade sig små gluggar till ögon ...

Av manhofs - Onsdag 13 mars 23:00

Den 12/3 födde Bella sin andra och sista kull, Manhof`s B kull på dygn 63    Hennes första kull föddes för 4 år sedan den 12/3…ja hur stor sannolikhet är det att pricka samma dag. 5 välskapta tikar och en hane såg dagens ljus och jag är så o...

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2024 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Arkiv

Translate


Ovido - Quiz & Flashcards