Senaste inläggen

Av manhofs - 29 september 2020 20:37

Så var det efter många års träning för att kunna starta min vallhund på ett prov. På ngt konstigt vis hade jag anmält mig till min hemma klubbs tvådagarstävling    Kändes så spännande när jag anmälde mig men ju mer det drog ihop sig desto kallare fötter fick jag.


Körde ett genrep med Monika förra måndagen och det gick verkligen uselt. Bella närmade sig höglöp och har varit så jobbig detta löp. Hon har helt klart fått mersmak på karlar   så allt annat har förlorat sitt intresse just nu. Dessutom lyder hon inte eller så har hon fått fel på öronen   


Vill påminna om att denna blogg handlar om MIN uppfattning om proven. Ni som satt uppe på kullen och vid sidan om uppfattade och hörde säkert allt annorlunda men Ni får skriva en egen blogg.

Vaknade på lördagen till piskande ösregn så Lizzie fick vara hemma hos Mamma. Kändes inte så roligt att ha startnummer 30 och sist men jag tog med mig mina läxor så jag skulle kunna sitta och plugga lite…öppnade inte en bok   


   

Gick ner och gick delar av banan sedan var det domargenomgång och lite förhållningsregler mm innan först start gick.  Tidne på banan var satt till 10 minuter och man fick 4 får, tre tackor och ett lamm och fållan var öppen.

Eftersom B var i höglöp fick hon vara i bilen så rastade jag henne lite i kulisserna men man har ändå inte sin tävlingshund framme en hel dag och låter henne sitta och glo. Domaren dömer ca 6 hundar/timme så det skulle bli en lång och kall dag. Måste säga att jag sällan har varit så nervös och jag kände bara ångest. Såg det ena duktiga ekipaget efter det andra och undrade vad vi hade där att göra. Domare, instruktörer och folk med får gårdar och så lilla jag som skulle tävla. Min uppfattning av vallhundsträffar, tävlingar och kurser är att det råder en trevlig stämning och det är lätt att prata med folk. Eftersom det är Corona tider fanns det inget Café mer än för dom som hjälpte till men dom flesta hade med sig picknick korgar. På bild är det Kåre som äger gården med sin kompis Buster till vänster som skötte grillen   


 

Axa var med hela dagen och tittade och hon var så intresserad    Regnskurarna kom då och då så hon fick ha täcke men det var varmast i mattes knä. Till lunch gick jag ner till bilen och åt lagom till att en ny skur drog in.


     


Tittade på väldigt många ekipage och lärde mig mycket av folks misstag, hur dom placerade sig och hur dom placerade sina hundar. Kåre som jag har tränat mycket med kom med ett gott råd när han såg hur nervös jag var ” håll dig ganska nära Bella ” och ” ta det som en träning”     På bild är det Kårs fru Inger som var tävlingsledare, klubbens ordförande Mikaela och Kåre.


 


När hund 23 gick jag ner och lämnade Axa och tog ut Bella för en rastning och lite lydnad på väg ner till hagen och när 27 gick in på banan gick jag ner till stolpen. Framför mig väntade Carin som tävlade med Monikas fina Bitch.


 


Jag kunde gömma oss bakom en hästtransport så Bella inte såg ngt. Det är väldigt viktigt att hundarna när dom sitter och väntar inte får se vart dom tar ut fåren när det före är klart. Då är risken stor att hunden springer dit när du skickar. Därför finns det alltid ett skydd som i detta fall de bruna väggarna där hunden får ställa upp sig bakom och vänta utan att se.

Domaren står och tittar att linjen in blir rak när hunden kommer in med fåren. Alla fåren måste även igenom dom två vita bockarna.Fåren har stått högst upp på kullen mellan den vita balen och gula huset.

Nu var jag så nervös så benen skakade och inte en bajamaja i närheten. Tycker det borde vara obligatoriskt vid pinnen   

 


Jag hade noterat att dom som la sina hundar för kort tappade fåren så dom stack till uttaget så jag valde att skicka vänster och låta henne gå lite för långt för att fånga upp dom. Hon gick ut så himla fint och löd perfekt på mitt första kommando men till min förvåning flyttade sig då denne skock åt höger. Fick dra på en innerflank och hon tog den så fint. Bra att Monika har drillat det med mig   

Blev en lite krok på väg ner men i bra tempo och alla får igenom grindarna. Jag blev så himla glad och stolt och nu var det bara en liten fin krok runt mig för att börja första benet upp. Ska ta henne en pytte liten kort vänster men så säger jag höger och såklart kutar dom fel    Jag blev så himla sur på mig själv så jag glömde bort att kolla linjen. Lärde mig av det misstaget med, bär inte med dig ett misstag utan fokusera på nästa etapp. Alla får igenom andra grindarna och nu låg det kraftigt drag upp mot vänster längst hela sträckan med B kände av det fint och låg och höll dom. Där glömde jag bort Kåres råd ” håll dig nära Bella ” och jag noterar att dom har glidit iväg väldigt långt bort.

Tycker annars B löd mig så himla fint men jag sa en del fel, ibland hade hon lite svårt att gå sakta när jag blåste det så jag fick använda rösten mer men jag tror nog vi fungerar bäst med rösten.

Normalt tycker jag att dela och fålla in är lätt och roligt men min flock var som tuggummi och jag provade allt som jag lärt mig för att få till en delning. Använde mig själv, använde B, tog det lugnt och lät dom komma till ro och till slut fick vi till det men det kändes som på håret.

När vi väl kom till fållan tror jag B var trött för då löd hon inte så bra vilket gjorde att ett får gick ut vid sidan och jag fick göra om men vi hann inom tiden.

Kändes i det stora hela jättebra och Bella skötte sig mkt bättre än vad jag gjort    Vi är på den här nivån och det skäms jag inte för. Jag har inga får och har inte kunnat träna sedan i mars. Först i aug kom vi igång igen men någon riktig banträning har det knappt blivit i år.

 

Gick ner och tackade domaren och frågade vad jag kunde ha gjort bättre i delningen och hon tyckte jag använde B för mkt och mig själv för lite. Säkert därför hon sedan vad lite trött vid fållan.

Underbara fina Bella slutade på en 15:e plats på sin första tävling med 67 p och en lätt rödgråten matte var så stolt  

Kåre var så glad och kom fram och gratulerade. Utan Kåre skulle jag inte ha kommit så här långt. Han har lärt mig mycket och nu får jag hyra hans får och träna själv   

Vinnarna med sina unga hundar, man kan inte bli annat än imponerad   

 


På söndagen sken solen och redan på morgonen kunde man gå i kortärmat     Lizzie fick hänga på och hon följde alla dom först 10 hundarna med stor inlevelse. Däremot Axa var trött och sov mycket eller lekte med pinnar.


         


Banan var helt omgjord på söndagen och såg mkt längre ut men det var den tydligen inte. Istället för fålla var det en ränna på slutet och jag hade startnummer 14. På söndagen var jag inte alls lika nervös. Fullt med flytt fåglar hade samlats på åkern och förde ett jäkla liv.


   


Gick ner vid nr 9 för att byta hundar och rasta B och när jag kommer upp ser jag hur nr 12 går in på banan. Hade flera gånger kollat om nr 13 hade strukit sig men såg inte det på mobilen så jag gick ner och fråga och jo, dom var strukna så det var bara att kliva in och gömma sig.

Nu visste jag inte om jag skulle skicka vänster eller höger. Dom allra flesta hade skickat höger men många hade även fått lite strul med det då fåren direkt stack åt vänster upp till utställningen så jag bestämde mig för att skicka vänster. Det gjorde hon så himla fint och vi belönades med 45p på hämtat   

Denna gång sa matte inte fel och jag tyckte vi fick ett fint flyt och jag hade bättre koll på linjerna. Delningen gick bättre men sedan valde jag fel sida vid rännan och när jag kom på det var det försent att byta. Fick igenom 3 så det var bara att göra om och då fick vi in alla 4 igenom rännan. Domaren tyckte vi jobbade bättre idag och betygen blev 79 p med en 9:e placering   

Alltså jag var så stolt så ni kan inte fatta. Hade aldrig kunnat tro att vi kunde få ihop det så fint men det är även mycket roligare att gå riktigt långa banor än små korta.

Jag vill främst tacka Kåre och Monika som tagit så bra hand om mig igenom åren. Sedan har jag ju tagit en del privatlektioner här och där som har inspirerat mig och så har jag lagt om träningen. Jag vill även tack Anne-Lie som jag alltid kan bolla funderingar och tankar med.

   


Sedan satt vi kvar och tittade lite på tävlingarna. Lizzie blir så gasad så hon sov resten av dagen. Bränner tydligen att torr valla med   


   


Vilket underbart 2020 jag har haft. Plugget går bra, håller på med BE körkort, vågade starta Ik1 och så kom det underbaraste av allt, Bellas A kull som skänker så mycket glädje    Oj vad jag älskar min Axa och att få alla dessa små sms med bilder och fina meddelande värmer så otroligt. Tänk att jag hittat så fina hem till slut för dom alla   

Här är mamma Bella med ngr av sina avkommor som skickat bilder i veckan.


 

Marie skickade på sin Alan som är väldigt lik Bella med härta i pannan   


 


Corneli som skickat på Pirat   


     

Amanda sickade en bild på Fox    


 


Dom är nu alla igång med olika aktiviteter som vallning, lydnadskurser, trixmoment, agility och så spår. Tack för att ni tar så bra hand om era hundar    


                                                    Ciao/ Susan 

Av manhofs - 23 september 2020 19:42

Otroligt vad tiden flyger iväg. Nu är redan vallhundskursen över för mina valpköpare och den började jag planera när valparna bara var ngr veckor gamla. Sven skrattade när jag ringde honom och ville planera in en kurs redan i mars men jag vet hur uppbokad han är. Pricken över i:et blev ju vädret som bjöd på ett riktigt Brittsommarväder   


Tyvärr kom även denna gång bara två stycken för det hade varit roligt att få se ett litet kvitto på mitt avelsmaterial nu när dom är unga och opåverkade av träning men det är fullt förståeligt när livet är fullt av andra saker och utgifter. Jag är så tacksam och glad över att Marie med Alan och Sanna med Aya kom    Extra roligt är ju att dom även kom på introduktionskursen som Sven höll i så nu fick jag se dom ytterligare en gång. Ngr kg tyngre och cm högre och så otroligt fina så mamma Bella & Pappa Duncan hade blivit så stolt  


Axa, Aya och Alan 6 månader   

 


Alan som hade mest Eye i sin vallning. Marie har får på sin gård och köpte Alan för vallning och det märktes att han hade träffat mkt får. Han var otoligt lik sin mor i uttryck och päls och en riktigt cool kille som lungt låg och tittade på tills det var hans tur.


   


Aya var ngt nättare i benstome än syrran och längre. Samma fina av/på knapp som sina syskon. Hon har inte träffat får så mkt och inte ännu tänt. Det märktes att Sanna jobbat med kontakt och hon hade bäst inkallning och stanna   


   

Axa var mer kompakt byggd med kraftigare bensome och mer välpälsad. I vallningen har hon börjat tända och Sven ansåg att hon var en blandning av dom andra två, öppen med eye.


   


Kursen höll Sven i ihop med Lotta & Nancy på kullholmen. Vi var två grupper som körde unghundsträning och en grupp som tränade inför helgens VP på gården. Ett så fint ställe att besöka med stora ytor, många olika hagar och får så vi har verkligen fått prova på. Helgen blev ju inte bättre av att dom serverade så mkt god mat och fika    Sven ville börja med att kontrollera inkallning och stanna innan vi började med träning i fålla.


       


Lite roligt är att när jag gick grundkurs i vallning med unga Bella träffade jag Silva och hennes Willy på samma kurs. Nu kom hon med sin nya stjärna Izi som var 6 ve äldre än våra    Izi är från Lottas uppfödning kennel Jenzan.


   


Efter den goda lasagnelunchen fick vi alla en uppgift i fårhuset. Fåren ville ut till höger men vi skulle samla ihop dom till vänster igenom små förflyttningar och stanna på vägen. Sedan skulle vi kunna kalla av. Svårt men roligt och jag tyckte Axa gjorde det jätte fint  


 

         


Vi fick även gå och fösa längst ett staket med Nancy. Nyttigt för ägarna att lära sig att inte gå för nära för då spränger man flocken. Att lära sig läsa får är väldigt viktigt och det fick vi träna på mkt. Samtidigt fick vi träna på stanna och fram. Sanna och Aya i bakgrunden som tränar.


 


Innan grillmiddagen bjöd jag på lite ” After Sheep” med ostbågar, en egen påse till alla eftersom det är Corona tider   


 

Mätta och trötta stöp vi alla tidigt i säng   

Sover ju inte så mkt så kl. 6 gick jag upp och tog en långpromenad och hälsade solen upp. Nattfrost i backen men det blev finare under dagen  


   


Började i fålla för Lotta på söndagen och sedan 25:a


     


Sedan böt vi fält och nu fick vi driva och Sven höll i linan så vi fick lägga in ett stanna då och då. Bakom Ssanna driver Marie. 

 


Lite valpbus blev det med   


   


En toppenhelg är till ända och jag är så tacksam och lycklig    Vilka underbara hundar och fina förare. Tänk att det kan vara så roligt att vara uppfödare. Eftersom inga av mina valpköpare har haft bc tidigare eller hållit på med vallning ville jag ge dom en lite start och prova på med dessa två kurser. Jag tycker båda kurserna har varit toppen och dom har nu fått en inblick i vallningens värld och fått prova på lite olika övningar och fått förklarat vad dom är till för. Ju mer dom kommer att tända ju olydigare kommer dom att bli. Dom har fått träffa olika typer av får och gått i olika hagar med varierande övningar. Maten och vädret har varit toppen och dom övriga deltagarna jättetrevliga   

Tack Sven, Lotta och Nancy som tog så brahand om oss   


Lycka till nu med era hundar i vad ni än tar er för och glöm inte att skicka bilder då och då. Jag har hållit på och letat kull Mh till i mars men det ser ut som om ni får ordna det själva. Kostar tyvärr för mkt om jag bokar det men jag har inte gett upp. Dessutom är vissa klubbar inte ens intresserade av att svara när jag har bc och mailar runt. Ska ni inte köra bruks kanske ni ändå inte vill lägga ut 600 kr på ett Mh och det är inget rasklubben kräver.


                                        Ciao/ Susan Av manhofs - 17 september 2020 23:00

I söndags började jag och Axa en ny lydnadskurs inomhus hos Monika på Lära hund i Jordbro. Så skönt att vara inomhus nu i höst.  Tänkte att trenden går mot mer och mer inomhus tävlingar i framtiden så det är lika bra att vänja Axa i tid att var i hall. Blev så förvånad över hur bra hon tog det. Hälsade på folk och skällde inte på dom andra hundarna mer än ngt enstaka vov. Mellan passen la hon sig till ro och vilade   sedan var det fullt ös när det var vår tid.

Är så lycklig över att hon ärvt Bellas av och på knapp. Lizzie stressar hela tiden   vilket gör att dom bränner energi.


     


På tisdagen avslutades valpkursen på SSBK som jag tycker var så bra. Men konstigt nog tyckte jag inte hon skötte sig så bra där sista gången    Redan när jag öppnade luckan började hon skälla och morra så till slut blev jag sur och sa till henne ordentligt   

Sedan fick vi ett fint kursavslut med go fika och utvärdering   

 

Skrattade lite   för hon blev sur på en hund bredvid oss men istället för att skälla kom hon och satte sig hos mig och muttrade och morrade lite tyst, som en kastrull som små puttrar med sur min, lilla älsklingen  


 


Lizzie är ju 9,5 år och närmar sig slutet på sin tävlingskarriär men är otroligt pigg och stark. Vill hela tiden leka och busa här hemma men bara med mig eller sig själv. Hon älskar att kuta runt på gräsmattan med sina bollar och har inget behov av andra hundar   

Var ju synd när man har en äldre hund att Corona kom men vi har många fina minnen ihop och med god omsorg och tur får vi ngt år till ihop på tävlingsplan och många i trädgården. Vi tog ett dragpass och gumman ligger på. Lilla busen kommer bli en riktigt tät hund. Hon avskyr att ligga sist   

Hoppas hon växer på sig ngr cm till, fortfarande mindre än L.

   


Föräldrarna och jag tog en kulturell dag i lördags men tyvärr var vädret inte på vår sida. Besökte en utställning jag velat gå på och det var verkligen värt ett besök    Passade på att se slottet som ingår i besöket. Vi var där när dom öppnade och när vi gick var kön lång.

Tänkte äta i Rosendal trädgård men det var fullt och för kallt för att sitta ute. Åkte vidare och besökte syrran som nu är chef på ett systembolag. Hon tappade hakan när vi smög upp bakom en hylla och nöp henne i rumpan, tur att kunden brevid inte fick sig en hurring   


             


Jag har nu avslutat min avverkning av en skogsdunge som vuxit sig för stor    Det var visserligen skönt att inte se grannens hus men å andra sidan gör man ju det ändå 7 månader om året. Rötterna växte på berget och jag var rädd att träden skulle välta över grannens hus.

          

Har vant mig nu och tycker det blev just och luftigt. Deras häck kommer få mera sol och växa på sig. Däremot är även min kropp slut nu och det blir lite vila innan jag orkar ta tag i ngt nytt projekt. Ryggen dunkar och ögat fick sig en kraftig smäll som resultatrader i en blå klocka   och ömt okben samt huvudverk i tre veckor nu. Är fortfarande öm och svullen men nu går det bättre att tugga.  Dessutom har jag börjat planera för vintern och klipper ner buskar, bär undan möbler och in krukor. Körsbärsträdet som stegen lutar sig mot ska ner och totempolen men det får bli när kroppen återhämtat sig  

Funderar på motorsågs kort till nästa år, vad jag skulle spara tid och kropp.

 

          

 

Elektrikern var här och kollade ut grejor till min parkering och så har jag bokat grävning till ledningarna. Dessutom fick jag körkortstillståndet i veckan    Tog nog 3 veckor och första lediga teoriprov den 2/12    Har loggat in flera gånger nu och lyckades byta till 14/11 men jag hoppas få skriva provet så fort som möjligt   


   


Dom som köpte min tomt har nu startat upp sitt bygge och det är roligt att följa. Oj vad dom spränger bort sten men dom kommer få ett toppen läge med sjöutsikt och sol från morgon till kväll   


         

Odlar säsongen lider inte mot sitt slut och jag har överflöd av godsaker hemma   Plockar fortfarande jordgubbar som kom med en andra skörd.


 

Gurkorna slutar aldrig att komma och vitkål och purjon är så god.

   


Packat med tomater, chillie och plommon så jag bakade en plommon kaka till mamma & pappa imorgon   


     


Mina trumpetbuskar är så ståtliga och blommar i full prakt. Känns papmigt att få fanfarer varje gång jag kommer ut   Kommer bli tråkigt att klippa ner dom för vintern men så är det.

Är så glad över att den halvdöda kaktusen jag fick från en kund förra sommaren tar sig så bra   och alla mina exotiska växter som jag köpte från Rogers plantshop gror. Ska plantera om dom en sista gång sedan ska dom in på vintervila   


       


Bella började nu att löpa och det krossade mina drömmar om att starta elit spår med henne i år   

MEN tror det om ni vill    Vi kommer att starta på vallhundstävling nästa helg och jag är så nervös så jag bara dör. Har lottats som startnummer sist, dvs 29 och 14 dag 2. Vete fan om jag kommer att komma till start. Har känts både bra och dåligt under veckans träning.  Kunde aldrig tro att jag skulle tävla i vallning men jag har nu anmält mig   Tycker jag är så dålig så jag står helst själv i en hage och pular utan publik  

 


Lilla Axa däremot har nu tänt till och är så läcker så jag bara kokar av lycka. Kommer ta henne väldigt försiktigt och vara väldigt noga med hur hon tränas. Känns det inte bra för mig kommer jag säga ifrån   


   


Jag fick ett fint kort på Aya som nu väger 12,9 kg    Matte Sanna har fotat.

 

Vi kommer att träffas i helgen då jag har ordnat en vallhundskurs på Lotta Rauds gård med henne och Sven som instruktörer. Alan och matte kommer med från Motala. Dom satsar bara på vallning och har egna får så det kommer bli spännande att se hur långt dom har kommit. Det blir övernattning och grillning med lite gagg på kvällen  


 


Båtsäsongen lider med mot sitt slut och jag har nu ringt och bett om upptagning. Får se när det sker    Var nere och öste igår men det var omysigt blåsigt och lockade inte till tur. Nu lider även denn blogg mot sitt slut så sköt om er så hörsvi när vi hörs.                                                   Stay safe / Susan   

Av manhofs - 11 september 2020 22:00

Veckan kunde ha börjat bättre då Axa blev drabbad av magsjuka på söndagen   

Jag var skrivare på klubbens tävlingar och Axa fick sitta i en utomhus bur. Hon skötte sig så bra och varken skällde, gnällde eller gjorde utfall utan låg så fint och sov, tittade eller lekte med sina saker   

Lagom till platsliggning med skott tog jag ut henne igen för att gå bort när dom sköt men då var det en helt annan hund i kopplet. Låg och seg som betade gräs som en ko sedan exploderade magen och det sprutade från alla håll   

Tycker det hör till att vara med till slutet och fira dom på pallen men det var bara att packa ihop och susa hem med 3 dagars helvete   


  

Har hållit på med special foder och canikur pro och nu är hon bra igen. Däremot får hon ha munkorg på sig när jag jobbar ute för hon sätter i sig så mkt skit och det klarar inte hennes lilla mage än. Har aldrig varit med om en hund som accepterar munkorg som hon. Satte på den sedan for hon runt och lekte som vanligt men jag log i smyg när hon försökte få i sig plommon som fallit ner   


   

Hon har bara sovit och varit slö    Inne brukar inte Lizzie vilja ligga när ngn men nu låg hon nära Axa hela tiden och snusade på sin lilla trötta kompis   

 

Bella fick sig en liten släng över dagen då hon spydde en gång i tisdags och blev lös men Lizzie blev bara lös. Nu är huset sanerat, alla plädar mm tvättade och hundarna badade   


 Älskar att spår och nu när jag har så mkt läxor är det perfekt att sitta och plugga i skogen.

            

Tränade  hårt veckan innan då jag hade hoppats på att komma med på elit spår med Lizzie. Allt kändes så bra men eftersom jag inte har kunnat träna ngt denna vecka valde jag att stryka mig   


Lilla Axa utvecklads så fint och jag älskar unghundträningen. Ett steg fram och ett bak, så får man klura och fram åkte Bengts spår pinnar med lina och då kom kampen fram och inte en pinne blev kvar i skogen. Bella har fått valla och jag är så nöjd med henne. Själv lär jag mig massor hela tiden och känner att jag behöver går mer banor och lära mig planera till nästa moment, vart ska jag placera mig mm. Rutin helt enkelt   


 


Har man tråkigt så kan man tvätta dunkuddar ( åker på att köpa en ny tvättmaskin) eller se hur långt man kommer utan att tanka ( motorn tar 65 L )    Slå det om ni törs   


 

Valpkursen är så rolig och hon utvecklas fint trotts att hon tycker det är jobbigt med andra hundar. Denna vecka ställde vi så klart in då hon var sjuk men jag har fått läxa via mail   

Mina läxor inför körkort går bra och jag hoppas få en tid för teoriprov men det är tydligen väldigt långa väntetider. I plugget jobbade vi i metodrum och fick lära oss att ta blodsockerprov på varandra, blodtryck och jobba med förflyttningar och hjälpmedel. Avskyr att läsa till mig kunskap så det här var en riktigt toppendag och jag kände mig trygg och säker i övningarna   


           

 

Trädgården är ett skafferi av godsaker och levererar fortfarande. Vindruvorna är nu som små karameller. Äpplena ska mustas och tid är bokad. I år ska vi prova Lidingö musteri & det ska bli så spännande. För mig en riktigt fin hösttradition som sätter slut på odlar säsongen   


 Plockar varje dag blåbär från min odling och uppe i skogen är nu enbären mogna så jag plockade en skål. Att plocka enbär är ett smärtsamt jobb men när dom väl är klara så goda. Använder mkt enbär i min matlagning men så gillar jag GT med    Man måste frysa ner bären i ngr veckor innan dom går att äta annars smakar dom    Idag hade jag lunchgäster och vi kunde äta färska blåbär och jordgubbar till efterrätt   


     

 

   

Förra veckan blev min nya parkering klar och nu fattas det en elstolpe. Blev förvånad över Axa igen som är så nyfiken. Inte ett dugg rädd för grävmaskin eller lastbilar och vill vara med hela tiden och undersöka. Hon är som en katt och ska utforska allt nytt hela tiden. Men dom fick snällt titta på håll så ingen blev skadad. Vilket nöje att se ett proffs köra maskin, ser så lätt ut men det är det verkligen inte   


     

I lördags var jag uppe tidigt och la spår till alla ludden och på skoj ville jag se hur långt jag går bara när vi spårar utan promenader. Blev 6 km med 3 hundar. Lizzie var så taggad och pigg så jag blev tårögd. Inte ofta hon spårar som då, men å andra sidan lämnade hon kvar 2 pinnar så kanske bättre lite tråkig   


Bella är som en maskin och jag vill så gärna tävla henne i elit spår i år. Hon löpte sist den 28/12 och hade räknat helt kallt med att hon skulle löpa nu men icke. Nu har jag anmält till Lidingö och Tyresö då deras svåra spår passar henne men nu kommer hon bergis att börja löpa   


Blåste väldigt mycket så brunt ben fick problem med sidvindarna men med livserfarenhet och träning kommer det bli galant. Hon är som sin mor väldigt het med mkt motor   så det gäller för mig att inte i ren lycka bara hänga på.


         

Försökte få till en fin gruppbild men det är inte alltid så lätt och det krävdes fler än 1 bild   


       

Efteråt åkte jag ner till Botkyrka BK och kollade på deras tävlingar. Satt en tjej och sålde hemma gjorda tjänstetecken mm. Kändes som superkvalitet så jag beställde ett åt Axa. Vill inte ha resår fram på bröstet då det alltid töjer ut sig. Hann inte se många hundar innan himmelen öppnade sig så vi åkte hem trötta och nöjda. Tog bara 5 dagar så var det klart och hon blev så snygg min lilla Axa i sitt lila skynke. Nu kommer Josefine ner på Tyresö BK:s DM i spår så behöver Ni sy upp ngt kan ni komma ner och beställa eller kika in på hemsidan, beställ och hämta på DM så slipper Ni frakt   


   


Tog en privatlektion med B och hon barar älskar pinnen och söker själv upp den på långt håll för att sedan helt stänga mig ute och fokusera på fåren. Vi jobbade med upptag och att hon ska ta tag i fåren lite bättre och inte bara hänga på.


       


Mitt lime träd är helt ur tiden och har missat årstiderna trotts alla konstens regler    Blommar för fullt nu och växer så det kommer bli vinter frukt, men bättre sent än aldrig   


       


Jag brukar träna lite nere på gräsmattan och då får Axa titta på när jag jobbar med Bella och tvärt om. L lever rövare så hon får vara inne    Hon kan absolut INTE förstå varför jag ska slösa tid på dom andra när jag kan träna med henne   


Körde tungen med Bella som A noga studerade   Tyckte hon verkade så nyfiken så jag lät henne prova och det grejade hon jättebra    Nu har jag plockat fram 2 kg för jag tycker hon är för ung för 3 kg. Först ska hon bli stark i kroppen och växa klart men tekniken har hon inga problem med... förutom då att komma till mig  


     

  

Dramatiska bilder men det var inte krig utan normal lek mellan dom två och någon sekund senare jagade dom varandra runt huset    Men man får inte glömma att det är rovdjur i grunden och ska man ha en flock måste man ha en tumme i ögat så dom vet vem som bestämmer. Annars får man tråkiga veterinärbesök och ett liv bakom kompostgaller uppdelade i huset. Har aldrig hänt hos mig men titt som tätt få man ryta ifrån   


   


Bestämde mig för att såga ner en dunge som blivit för mörk och hög så det har jag hållit på med varje dag. Dom frågade vad jag höll på med på återvinningen igår och om jag har företag   

Vi kollade och jag är nu uppe i 14 rundor där och 12 på Haninge så jag bidrar till energin med min avverkning. Är tungt och idag värker kroppen så det blir vila hela helgen. Har nog bara 4 rundor kvar så är alla träd nere. Grannen har planterat en häck så jag hoppas den nu får ljus och tar fart.


 

Fick en ljuvlig bild skickad på Axas syster Fox som matte Amanda Olofsman har tagit   

Jag blir så glad varje gång dom skickar bilder och uppdaterar hur det går med sina små. Alla är på G med träning och har ett mål med sina hundar och det är så roligt att föja dom   


Imorgon den 12:e blir dom redan 6 månader. Dom är alla helt ljuvliga och nästa helg kommer jag få träffa Alan och Aya då vi tre ska på vallkurs, sova över och dricka vin/grilla. Jag längtar så mycket att få träffa dom små och mattar. Axa växer långsamt och jag hoppas hon blir större, lite väl liten tös just nu men har man dynamit behöver man inte mycket   


                                               Trevlig helg kära läsare / Susan   


Av manhofs - 31 augusti 2020 21:11

Planen var att växla ner och börja ta det lite lugnt efter en fullspäckad sommar med långa dagar och många projekt. Men det gick ju som det brukade, jag växlade upp och ökade lite till   och listan av nya projekt växte istället.


Ett grått moln drog även in och gjorde tillvaron orolig då syrran upptäckte en liten knöl på Bellas huvud    Åkte till Västerhaninge Veterinärklinik som tog en ett prov och idag kom svaret. En godartad form av cysta. Den kommer få sitta kvar tills november sedan kommer jag låta operera bort den. Risken är att den kan växa till sig, sedan känns det så deppigt att klappa henne och hela tiden få en knöl i handen    genast börjar jag tänka på cancer.

Nu ser jag fram emot att få starta upp på två vall tävlingar och så ska jag anmälan till elit spår. Hon löpte sist 28 dec så jag går bara och väntar på att hon ska sätta igång.


 


Skolan är nu igång och jag är så glad över att jag får studera vidare. Eftersom jag blev arbetslös och fick gå in i A kassan igen fick jag inte plugga vidare men nu kan jag läsa vård och omsorg 2 samt psykiatri och jag har redan lämnat in två prov. Tyvärr är det även denna termin via distans men vi kommer ha praktiska övningar i sal. Jag lär mig mkt bättre via praktiskt arbete. Då blir jag som en jakthund och ger aldrig upp men att studera via böcker är svårt för mig. Nu pluggar jag ofta men små stunder och det fungerar jättebra. Har ju inget mål med att få högst betyg, göra karriär eller så utan jag vill lära mig att ta hand om mina kunder inom hemtjänsten på bästa sätt och kunna ge dom säkrare vård samt motargumentera när jag jobbar med kollegor som har noll i empati utan betar av kunderna utan känsla för att kunna sitta på kontoret och pilla på sina mobiler   

Just nu håller vi på med grupparbete på distans och det är lärorikt och utmanande för en gammal hund som knappt vet hur man sitter   Denna termin har jag två nya lärare och båda verkar så himla bra och inspirerande och då är det så mkt roligare att plugga. En dålig lärare är som en dålig chef, man blir inte inspirerad och det är tråkigt att gå till jobbet   


Axa är med på G med sin skolgång och jag är så nöjd med henne. Kommer bli en riktigt snabb liten tös. Lätt lärd och arbetsglädje men lite muffig just nu. Sista örat åker upp och ner och kan inte bestämma sig. Idag stod det men en dag hängde det helt   


 

Jag höst städade lite hemma och besköt mig för att tvätta mina dunkuddar som jag gör 2 g/år. Helt klart en dålig idé. Den sa poff och så hade jag dun i hela tvättmaskinen och ja över allt    Nu kommer jag aldrig mer tvätta en dunkudde och en ny i syntet inköptes som kan kastas när jag vill ha en ny. Har jag otur åker jag på att köpa en ny tvättmaskin med då det inte går att få ut allt    Kommer ju inte tvätta ngt i den utan att vara hemma ifall den börjar brinna. Nu har jag ju två maskiner så det går ingen nöd men det var en tråkig och jobbig erfarenhet som jag INTE kan rekommendera   


         


Skönt att hösten är på ingång med svalare temperaturer. Går att gå lite fortare och längre utan att få värmeslag    Trotts det så får jag mer och mer jordgubbar både i växthuset och ute i landet och fikonen är nu mogna. Plommonträdet Victoria med sina goda frukter börjar med mogna sedan är det bara äpplena kvar som kommer att mustas.


             

Oljade klart bron och ett bord som kommer stå ute hela vintern. 

Hittade min gamla festlampa som vi haft så många roliga stunder till så den renoverade jag. Ingen som fattar varför jag spar sådant skräp   men det har hänt så mkt kul till just den lampan så jag får ett fräckt flin på munnen när jag bara tänker på det  


     


En dag gjorde vi en utflykt med föräldrarna och bilade via Värmdö, Rindö till Vaxholm    Stannade lite här och där och fikade, åt lunch eller tittade på saker. En jätte mysig dag med familjen  


       

Har i måna år velat ta ett BE körkort för tungt släp men det fanns aldrig tid för det eftersom jag jobbade så mkt. Nu slog jag slag i saken och har börjat plugga för att sedan kunna köpa mig en fin husvagn som kommer bli min sommarstuga på hjul    Vill inte ha en liten koja utan en större vagn där jag kan ta med mig en vän och kunna mysa ordentligt utan att gå varandra på nerverna. Trodde inte det var så svårt med teorin men herregud vad jag är dålig på trafikskyltar och regler    Måste ju göra teoriprovet igen och har laddat ner en app där jag får träna på teoriprovet. Bara att plugga på.


 

Hela min familj äter mkt honung men där vi tänket köpa var det slut. Fick vi en hundkompis kontakt med en ny biodlare i Enköping så vi brummade dit en dag. Bina var arga så det blev en snabb affär   


   


Har åkt till Enköping i över 20 år och förr ville jag flytta dit och letade gård. Samhället har förändrats och nu är jag glad att vara på besök då och då men det är en vacker stad. Promenerade runt och åt lunch längst kanalen. Hade bara en rätt att välja på men det var ju bra, inte ens Axa tiggde  


             

Sedan åkte vi ut på landet och besökte lite platser där jag var förr och plockade solrosor på självplock. Nu står dom så vacker i sina vas   


 

   

Hemma har det varit lång torka så det går åt många timmar att vattna för att hålla odlingarna och blommorna i liv. Men tacken är ju att vandra runt och känna doften och njuta av färgerna    På natten under sista kissrundan gläds jag av min damm och dess lugnande porlande ljud och när jag släcker blir det tyst och mörkt. Grönsaker har jag ett överflöd av och min söta majs är så god så den går att äta rå och egen kål är ngt extra   


         

  Syrran och jag hade kräftskiva med gott i glasen. Svenska signalkräftor från Bergenfalks som var riktigt goda   


   


Hela söndagen var jag på vallkurs för Monika ute på Ekeby loge. Vågar inte skriva hur jäkla nöjd jag är med min Bella   men det kändes så himla roligt. Fösning, delning och hämt. Hade aldrig trott att vi skulle komma så här långt men skam den som ger sig och envis är jag allt. Det är så roligt nu och jag kan slappna av och njuta mer av vallningen än tidigare. Nu vill jag ut och gå banor och sätta ihop kedjor för att kunna hålla ihop en hel bana.


   


Axa var med och tittade. Väldigt spännande ibland och ibland tråkigt, men då roade hon sig med min stav   


           

Ringde en granne som är väldigt duktig inom markjobb och frågade om råd ang. min nya husvagnsparkering jag vill bygga. Det kom sig inte sämre än att han höll på att spränga hemma och var glad över att få tippa massorna hos mig så lite fortare än planerat blev det en ny parkering   


     

Köpte mig en ny elsåg för att underlätta sågningen av träd som aldrig verkar ta slut    Fungerar på grenar och när 4 meter upp. Har sågat och kört två släp på återvinningen idag. Går så himla fort att såga och åka dit och kasta med släpvagn.


       


Sedan bar jag dit slipers som ska fungera som en varning ifall jag backar snett    Känner hur det tar emot då och slipper ringa bärgare   

Nu ska det dit grus men vi ska kolla om det blir 10 ton 0,30 eller 0,16 sedan ska grannen såga ner stubben som inte min såg orkade med för mina krafter var slut och det var så skönt att få plugga när hela kroppen värkte.


 


Jag ringde elektrikern   och bad honom komma och montera en elstolpe till husvagnen men han visst inte om det skulle vara 16 A i den? Har för mig att man har en blå handske i husvagnens uttag som kopplar om elen men jag är osäker och får kontakta någon husvagnsfirma för råd  


Det var min lugna vecka det, nästa gång ska jag berätta om en stressig   


                                                     

                                                    Sköt om er/ Susan      

Av manhofs - 22 augusti 2020 22:30

Känner mig så otroligt lycklig hela tiden och hittar saker att fira hela tiden    Nackdelen med att fira hela tiden är att kläderna krymper, men lyckan brukar komma och gå så fortare än vad man kan ana kommer nog jag få sluta och fira och då infinner sig kanske motivationen till tråkigare sysslor i vardagen som att banta. Fortsätter att fira och njuter av varje underbar lycklig dag  


                    

 

Förra helgen var jag på vallkurs ute på Färingsö för Monika Lindblom. Det var ju som vanligt så himla äckligt hett så jag valde att lämna Lizzie och Axa hos föräldrarna. Har aldrig varit där tidigare och vallat så jag visste inte hur utbudet av skugga för bilen mm var. Men jag kom väl förberedd med solparasoll åt mig och eldriven dusch åt Bella. Först tyckte hon inte om den sedan kutade hon till bilen för att få sig en dusch efter sitt pass. Fördelen var ju att gräset i skuggan blev fuktigt och svalt efteråt så hon låg där hela tiden och putsade ut   Fantastiks uppfinning denna dusch   

En kompis som varit och vandrat rekommenderade den efter förra helgens hetta i Linköping. Hade ju varit perfekt för Lizzie att få sig en dusch efter spåret men i framtiden kommer jag redo.


     

Fasiken vad fint hon gick min Bella och jag var så lycklig så Ni kan inte fatta    Kände bara hur tårarna kom när jag såg min fina Bella jobba. Har tagit privatlektioner och vallat själv för att fila till det så när kan väl kommer ut så fungerar det i skarpt lägen med. Ni får gärna tycka jag är fb bra …eller blogg bra   men ur mitt perspektiv tycker jag mina hundar är otroligt duktiga och då skriver jag det med lycka och stolthet. Andra kan ha en annan uppfattning men det gör inte mig ngt.


 


 

På lördag och söndag fick Axa följa med och hon uppförde sig jättebra och var otroligt social. Nu hade jag bett alla att strunta i henne såvida hon inte själv tog kontakt och det tog skruv. Alla skulle hon hälsa på och kramas med. Hon har fått intresse för vallning och följde med intresse våra övningar varje dag så hon var helt trött på kvällarna   Hon är jätteduktig på att ligga still och titta på när vi vallar vilket jag tycker är skönt. Vill inte ha en hund som sitter och gapar i bilen eller sliter och skäller i linan. Behagligare för hunden om den kan ligga och vänta i harmoni, och trevligare för omgivningen  


                        


En otroligt givande och trevlig helg men väldigt jobbigt för oss alla i denna hetta. Planen var att ta en slödag på måndag   men så tog jag en runda runt i trädgården och möttes av en sådan blomsterprakt så jag blev uppfylld av lycka och tacksamhet. Har lagt ner så mycket tid på mina favoritblommor så tackas man på detta vackra sätt    Bella va helt slut så hon fick vila i två dagar


       


Ökenrosen som jag bar hem från Thailand har slagit ut   


           

Rosa trumpet   Fick ett skott från en kund förra året och var så besviken för nu när den väl skulle slå ut såg den ut att vara gul, men den blev rosa när den öppnade sig   


 

Orkiden bara blommar och blommar sedan i juni   


 

Bajonett liljan står i blomm   


   


Fullt med Lime på tillväxt.


       

 

Som om det inte vore nog för att få en på strålande humör kunde jag plocka jordgubbar och en stor skål med blåbär samt grönsaker.

Nej lata gick det inte att göra med så mycket brus i kroppen så jag satte igång och tömma dammen och tog upp duken. Skurade rent så gott det gick sedan måttade jag upp duken. Nu har jag köpt en ny duk, näckrosjord och större korg till den så till våren är jag redo att bygga om och förnya lite. Ett skitigt och tungt jobb men det blir så fint när man är klar  


       


Fick ett fint kort på Alan från Marie. En riktigt tjusig gosse med mammas tecken i pannan  

 


Axa har nu fått sina riktiga tänder som skiner i vitt när hon skrattar. Vägde ju Lizzie när hon var hos veterinären och hon vägde 14,7 kg. Hon är åter i toppform och av hältan märker jag inget. Hon fick äta lite medicin i 6 dagar. Syns kanske inte så bra på kortet men Axa är fortfarande mindre än Lizzie men jag hoppas att hon kommer upp i Bellas storlek. Hon kommer bli välpälsad som sin mor och älskar när jag borstar henne.

     

Jag blev så lycklig för jag fick dispens från arbetsförmedlingen att fortsätta plugga till undersköterska och skolan startade i veckan   

Klart äldst i klassen    Eftersom jag blev arbetslös 1/3 gick A kassan in och då får man inte plugga. Innan dess pluggade jag på eget bevåg. Nu har jag fått beviljat terminen ut så får vi se nästa termin.


 

Axa började med skola på Stockholm Södra. Trodde hon skulle bli svår fokuserad då hon är så rädd för andra hundar. Hon har blivit påhoppad flera gånger av lösa hundar så nu går hon själv till anfall. Har ju alltid haft schäfrar ihop med mina andra bc valpar och då kommer inga lösa hundar åt att spöa mina hundar.  Men nu har jag ingen tuff schäfer så då har dom gett sig på Axa. Är så jäkla trött på andra hundägare som går med lösa hundar utan koll   

Axa var jätteduktig och fokuserade ännu mer på mig och ville verkligen arbeta. Först hade hon lite svårt för att leka med sina leksaker och kampa men det släppte fort sedan var det full fart. Känns som hon kommer bli en liten vessla med tryck under tassarna  


 

 


En fb kompis la ut dessa två bilder med texten ” dessa två spindlar har inte gått i samma skola ”

   

Jag bara dog    den där ADHD spindeln är ju jag    Kunde inte ha förklarat mitt livsmönster bättre själv. Inte allas likt er andra. Här spretar det åt alla håll och jag irrar hit och dit med alla olika grenar, hobbysar och projekt. Ingen vila ingen ro och aldrig vet jag vad jag ska hitta på nästa dag men jag är lycklig i mitt lite annorlunda livsmönster. Så jag satte igång och oljade in mina utemöbler   


    

Hade egentligen skänkt bort dom till en trädgårdsförening som fick sina utemöbler förstörda men dom orkade aldrig komma och hämta dom. Tänkte ha dom framme som vintermöbler. Plockar undan mina nya så har jag dessa framme till vår och höst fikat   


               


Packade picknickkorgen så åkte Axa, syrran och jag ut på sjön. Provad att fiska men det nappar bättre bakom baren på jobbet    Tyvärr algblomning så vi ville inte bada men en fin dag på böljan den blå…grön.


 


Har ju sålt av väldigt mycket från alla ”bra och ha saker ” som stått runt om på gården men trappräcket som stått i skogen sedan 2013 gick inte att sälja då det är måttgjort. Hade först tänkt att ha en öppen trappa men när jag nu hade detta fina arbete så ringde jag Tomas på Järnets smide. Han kom förbi och hjälpte mig att montera det.

 Så från att olja utemöbler började jag nu skrapa och måla trappräcket och det blev så fint. Känns lite roligt att återvinna och efter 7 års frånvaro är nu åter trappräcket på plats   


       


Nu ska jag fylla i hål i grunden, skrapa rent och måla om med putsfärg men först måste jag olja om min bro över till lusthuset och ett bord. Men det kan ju hända att andra projekt tar över...som en skön dag vid havet   


         


Vi åket ut till Oxnö på Dalarö för att kunna bada men det var ännu värre algblomning där. Tog oss ut på klipporna för att kunna hoppa i. Det var inte lika grönt där ute men jag ville inte få det i ansiktet. Riktigt skönt badväder annars   

Blev ju en toppenvecka trotts att jag inte kunde följa med vänner till deras stuga på Västkusten   Vågade inte åka ifall jag skulle få plugga och då är det obligatoriskt upprop. Var ju skönt att jag stannade hemma för nu har jag ngt roligt att se fram emot i höst. Är så tråkigt att vara arbetslös och jag saknar mina bar jobb men det känns ju inte som om arenorna kommer få öppna upp än på ett tag                                                 Sköt om er/ Susan   

Av manhofs - 13 augusti 2020 23:15

Så var det äntligen dags för tävlingspremiär efter mitt livs längsta uppladdning. Har ju kunnat träna spår hela vintern och tycker Lizzie är i sitt livs form. La om träningen på spårupptag under vintern och efter mkt strul tycker jag det har lossnat och hon går åter ut med glädje.


Hon tappade självförtroendet efter sitt sista noskvalster resa och ville inte gå ut och ta upp spåret. Väl ute spårade hon som vanligt men det är ju liksom kört om man inte tar sig ut ur rutan    Normalt vill jag inte resa så långt med Lizzie när det är spårpremiär då hon ofta har brutit årens första spår men det verkar som det har vänt nu. Känns ju inte heller som man kan unna sig lyxen att välja vilka tävlingar man kan åka på utan kommer man med så åker man.


 

Finaste spårkompisen Bosse sms och frågade om vi skulle träna lite som uppladdning till Linköping    Jättetrevligt att ses över lite go fika och gagg. Gick jätte bra och självförtroendet var på topp. Trotts bärplockare jobbade hon jätte fint   


 


Bella fick vara hos föräldrarna så Axa fick lite egen tid från morsan. Hade först tänkt att unna mig en fin helg på hotell men blev så sur när jag började leta efter rum på Boooking    Alla hotell ville ha extra betalt för parkering, vissa för båda hundar eller en summa för varje natt och som om inte det räckte ville vissa ha extra betalt för wifi. Nej då fick det bli budget och tält.


 

Tänkte campa nere på planen med alla andra med det var så himla hett där   så jag slog upp mitt lilla läger utanför stugan och hade det faktiskt helt ok. Klubben lämnade stugan med dusch och wc öppen och så hade dom ordnat hunddusch och bad i pool   


 

På kvällen grillade jag och Benny och så blev det lite lydnadsträning innan vi gick ner och gaggade med alla i husbilar. En otroligt varm och skön sommarkväll   


   


Spelar ingen roll hur många leksaker man har, dom ska alltid leka med samma    Ganska bra att ha ett öra som koppelkrok. Axa skötte sig väldigt bra med hon är lite muffig just nu. Det intressanta med att ha en liten udda valp som Axa är inte hur hon reagerar utan hur dom som träffar henne reagerar. Folk är så vana vid att sträcka fram handen och kuttra lite så kastar sig valpen över en men inte min Axa    Det värsta hon vet är när folk ska sträcka fram händerna och locka och där är det intressant att se vilka reaktioner man får. Säger en hel del hur folk är som person. Vissa blir stötta och nästan tvingar sig på henne…går inte. Andra blir arga och tycker det är skit i snöret……inte (tycker jag personen är) och vissa bara helt coolt struntar i henne. Det är dom här personerna hon gillar bäst.


     

Upp i ottan för en go frukost och kaffe som en trevlig granne bjöd på. 10 st kom till start och det var redan till lottningen hett. Benny drog nr 1 och jag nr 2 vilket kändes helt OK.


     


Tycker Linköpings BK skötte det riktigt bra med handsprit överallt, ingen servering och rengöring av wc mm hela tiden. Åkte iväg ut till spåren och möttes upp av en väldigt trevlig spårläggare i en vacker tyst skog. Tog ut Axa som blev riktigt god vän med spårläggaren   

 


Han bad mig ropa högt när jag kom i mål så att han inte störde mig sedan kom domarna. Eftersom det var elit spår dagen innan hade vi alla räknat ut att spåren skulle ligga ganska nära dag 2. Såg min ruta och kunde välja på att skicka ut henne längst traktorvägen men jag misstänkte att hon skulle rusa ut utan nosen på och gå över spåret eller mer till vänster in i en dunge och rotvälta med nos på. Nu var det ju bara så att spåret gick längst ut dag två med   

Fick lite strul med rotvältan sedan tog hon bakspår och iväg fint. Man ska INTE ha förutfattade meningar   Spåret var jättefint men L ville hålla koll på spåret från gårdagen så hon slet dubbelt. En gång gick hon i gårdagens spår, stannade till och vindade in pinnen 1,5 meter bort och så på gårdagens spår igen. Vid näst sista pinnen trampade hon ner i ett kaninhål med vänster bak och skrek till högt varvid jag jättehögt ropade ”bra spår” och hon spårar vidare jättefint. Går koncentrerat i linan och bara väntar på slutet då min spårläggare glatt kommer och möter mig och ropar ” vad kul att det gick bra”

Förstår att har missförstått vårt oljud pinnen innan så jag ropar” vi har inte kommit till slutet ännu” Förskräckt backar han bak i spåret samtidigt som en mountainbike kommer farandes men den har hann få stopp på. Tog någon minut att få L på rätt tankar igen men sedan spårade hon rätt på sitt slut med 8 minuter tillgodo. Å vad jag blev glad, min duktiga lilla krigare som bara lämnade kvar en pinne i skogen   


   


4 stycken bröt i spåret så 6 st. vidare till lydnaden.

 


Tyckte hon rörde sig lite konstigt i framförgående, som om hon var halt men ingen domare sa ngt så jag trodde det var alla bin som satt i gräset och mumsade på klöverblommor. På vägen tillbaka slog hon aldrig av utan galopperade hela vägen. Överlag var tempot bra men väldigt slarviga avslut men jag tolkade det som om hon inte orkade sista biten. Hon är dock över 9 år och hade ett otroligt tufft spår men med facit visade det sig att hon hade ont i knäet som hon måste ha vridit i spåret när hon trampade ner i hålet   


 

Badade L och hämtade Axa som fick titta på duktiga hundar. Blev väldigt impad av Jennys lydnad som jag tyckte var dagens bästa och roligaste att titta på. Vilket otroligt positivt ekipage med en hund som glatt viftade på svansen och bara njöt av att vara på planen    Tanken slog mig när jag såg henne att vilken otrolig upplevelse som uppfödare att få uppleva det. Skulle jag se mina valpköpare med en så fin lydnad skulle jag nog sitta och böla av stolthet och lycka.


 


Dags för uppletande och jag märkte ingen hälta på L. Hon var taggad och ville bara ut och jobba och som hon gjorde det. Bara helt klockrent in med 4 föremål utan ett tugg och fina avlämnanden. Var nog det bästa uppletandet hon har gjort. Så pigg och alert utan minsta trötthet och väldigt kort tid  

Packade ihop Camp Manhof`s och inväntade prisutdelning. Blev en väldigt jämn match mellan 5-3an men helt rättvist så vann Jenny på fina SM poäng 608,5.


   

Kändes som en väldigt trevlig och lovande start på förhoppningsvis flera tävlingar 2020 och lycklig och nöjd rattade jag hem till 08 land.


 


På måndag morgon var L halt och ömmade i väster bak och jag misstänkte direkt att det var från när hon trampade ner i hålet. Ringde Västerhaninge djurklinik och bästa Eva fixade direkt en tid för min gumma    Efter noggrann genomgång konstaterade hon ömt knä, förmodligen en sträckning. Två veckors koppelvila, smärtstillande och antiinflammation i ngr dagar. Eftersom hon är till åren vill jag inte att hon ska gå länge och ha ont. Hade kanske gått över med bara koppelvila men jag vill inte chansa.


         


Satte igång och renovera mitt ena fågelbord som var nött. Borde ha gjort det redan förre året men orken tog slut då. Har stört mig på att det var mer lila än rosa men nu är det åtgärdat och mitt estetiska öga kan få ro    Många tycker rosa är fult och att jag borde måla allt grått som mitt hus. Håller med, ros är verkligen barnsligt men när jag blir vuxen och slutar tälta så ska jag måla det vuxet grått  


         


Tog med mig föräldrarna och Axa på en kvällstur på sjön. Roligt att spana på alla lyxvillor längst Drevan. Kraftig algblomning så jag ville inte ta med dom vuxna som vill bada och så gick vi aldrig i land. Axa är en riktig sjö hund. Rör sig obehindrat runt båten eller lägger sig till ro och sussar.


    

Nu är det så där äkligt varmt igen så jag fyllde lilla poolen till luddens lycka. Vågar inte låta dom bada i ngn sjö just nu då det är så mkt algblomning.


   


Plockade av dom sista svarta vinbären och krusbären. Alla låg i skuggan och vilade utom Lizzie som vill leka med sin pipis   


   


Blev så sugen på äppelkaka så jag plockade av ngr och bakade idag. Det doftar så gott i huset när man bakar äppelkaka   


 


Tjocka feta majs på tillväxt   


     


För många år sedan odlade jag potatis men det var så tungt och skitigt. Man stod där som någon jäkla rysk bondmora i potatislandet och slet när man istället kunde köpa färsk potatis för 1 kr   

Nu berättade en kompis att han hade odlat potatis i kruka och det var jätte enkelt och smidigt. Hade många krukor som jag tryckte ner 3 sättpotatisar i varje och så på med billigaste jorden, 5 säckar för 99 kr. Trodde inte att det var sant när jag igår skördade 3 krukor   Helt galet mkt potatis och enkelt att sätta, odla och skörda för att inte prata om goda .

Har 9 krukor till så jag lär klara mig ett tag   


   


Annars är det tomater och gurka i överflöd just nu. Älskar Tzatsiki så det ska jag börja göra. 


   


Har kunnat äta 6 fikon och många flera är på G och mitt lilla persikoträd överlevde med flytten. Får se hur den klara vintern men gör den inte det så spelar det ingen roll.


   


Blir så lycklig varje år när mina spikklubbor växer. En otrolig charmig växt som är rolig att följa. Från den väldoftande blomman till en taggig spikklubba   


   


Nu är bilen packad på nytt och imorgon far vi iväg på nya äventyr i 3 dagar. Kommer bli så roligt men tyvärr är inte vädret på min sida denna helg heller, kan det aldrig bli höst och kallt   
                                              Stay safe/ Susan   

Av manhofs - 6 augusti 2020 22:45

Det är en härlig tid nu och allt i trädgården står i blom. Det finns ett överflöd av blommor, dofter, frukter, grönsaker och bär så dagarna går åt att vattna, gallra, skörda och plocka rent bäddar efter klara odlingar så jorden får vila till nästa år.

Gillar att äta från buske till mun    Jordgubbarna i växthuset är nu goda och producerar en näve/dag.

Gröna krusbärsbusken plockades ren på 6 liter så det blev kräm och frysen.Thai chili och Costa Rica. Vilka roliga suvenirer 

               

Är så sjukt lycklig över mina lite svårare arter som nu står i blom   

Toppen av glädje för en odlare att få se att ens blommor trivs och man gjort rätt under hela det mörka året som vi har här i norden.

Ökenrosen jag bar hem från Thailand för ngt år sedan verkar komma i blom  


   


Afrikas Drottning eller Afrikas blå lilja gav bara 14 blommor i år men jag är lika glad för det.


   

Mitt kära Trumpetträd   som jag tänkte släng och misskötte ett tag visar nu sin tacksamhet över att jag ångrade mig   och har ett överflöd av trumpeter som först doftar på natten och då med en ovanlig doft.


       


Svärmors tunga eller bajonettlilja börjar med att stå i blom sedan ska jag dela den på mitten. Börjar bli för stor men jag läste att den tar upp giftiga ämnen i luften i hemmen som flamskyddsmedel så den är nyttigare än vacker   

Men ovanlig som vanlig art så njuter jag och gläds över allt som blommar just nu   


         


Valparna är nu 5 månader och växer så det knakar. Har så fina valpköpare som skickar bilder och filmer och allt är så nöjda med sina små liv. I september har jag ordnat en två dagars grundkurs i vallning med övernattning och då kommer Alan och Aya så vi kommer kunna grilla och dricka lite vin på kvällen. Sven S och Lotta R kommer hålla i kursen. Blidern har jag fått från ägarna   Tyvärr ingen på Alan denna gång men han väger nu 12,96 kg och är störst i kullen.


Axa 10,4 kg 


 


Fox 


 


Aya 11,4 kg


 


Pirat 11.4 kg 


 


Här är en bild på mamma Bella 6 månader. Vad tog hennes flotta öron vägen ?  


 


Nu har det blivit varmt igen och hundarna plaskar runt i sin lilla balja. B och A lägger sig ner men L nöjer sig med att kyla tassar och doppa huvudet.


   

Vi har varit ute på sjön och det går så bra med båten. Axa lägger sig ner efter att lite nyfiket sätt sig omkring sedan faller hon till ro som sin mor   

Lizzie far hit och dit och frågar hundra  gånger ” Är vi framme snart?”  


                  


Det är först när vi åker hem som hon kan lägga sig ner och vila, trött efter mkt bad för hon och B simmar jätte mkt    A blir lätt kall och fryser men hon plaskar runt och stoppar huvudet under ytan för att leta sten   


         


En dag åkte jag in till stan för att besöka syrran   

Vi ville hälsa på lite gamla företagare som vi har haft roligt ihop med under många år i gamla stan men alla hade stängt    A fick följa med och hon skötte sig helt ok. Jag ville köpa fina munskydd som säljs hos Fröken Söt på Götgatan 9. Så fort det blir lite lugnare kommer jag börja resa igen och det kommer krävas munskydd i många år framöver utomlands på resor.

Packat med turister utan munskydd i Gamla stan   

Syster bjöd på middag och jag på glass som A fick smaka av   


               


Fortsätter att såga ner mindre träd och då hände ngt roligt/konstigt   

Klättrade upp i ett träd som skulle ner och kollar noga vart flocken är innan jag drar sista taget på sågen. Ner med en jäkla smäll far stammen och då kommer Axa farande och skäller/ylar på ett lustigt vis jag aldrig har hört en hund låta  förut    Både B och L kommer farandes och kollar oroligt på A och sedan upp i trädet där jag hänger. Tolkar det som A blev orolig för mig och skällde så konstigt ända tills jag började prata lugnande med henne.


       


Har börjat träna in Axa för att kunna köra lite drag i vinter på skidor. Fy satan hon är helt otroligt    Kämpar på så hon fick inte gå så länge men en riktigt liten drag talang är hon allt    

Vi har vallt och jag tycker hon utvecklas så fint men det är inga likheter med Bella i vallningen utan sin far. Kommer ta det lungt och vara nogrann men även om hon är väldigt het och tuff så är hon lyhörd och lydig...än så länge och stannar och kommer på inkallning. Så roligt att se när svansen börjar åka ner och hon sjunker ihop i konsentration, smyger fram som en puma och ett öra på mig och ett på fåren. 


     


Åkte ut och fiskade men jag fick bara en fin solbränna   


 


Åkte till Botkyrka en dag och körde lydnad med hundarna ihop med Benny. Jättetrevlig dag då det även är nära till bad för hundarna för det var jättevarmt. Körde igenom både L och B i bruks lydnad och va så bubblande lycklig efteråt    Hade med mig picknic så det blev så klart fika på altanen och snack om helgens tävling. Både jag och Benny ska tävla elit spår på Linköpings BK på söndag så vi ska åka ner och campa, grilla och ha det lite trevligt på lördag kväll redan. Åker nog tidigt och tittar på lördagens tävlande. Första utflykten sedan februari.


 


En glad skit    

Nu har jag planterat om alla mina exotiska växter jag köpte som frön i våras. Är så lycklig över det som tagit sig och följer utvecklingen flera gånger /dag. Snacka om odlar lycka  


     


Båda dom spretig växterna är japansk mimosa jag plockade från ett träd utanför vårt hotell i Tokyo för ngr år sedan. Tog så många frön så jag sår nya varje år för jag har aldrig lyckats få dom att övervintra, men i år ska jag ordna ett odlar rum med växtbelysning för alla mina exotiska växter från jorden runt. Dom spretig bladen fick jag och syrran i en Valentine bukett i Thailand i vintras    Bladen var  utfyllnad men jag satte dom i vatten och nu växer dom. Ja tänk vilka minnen och suvenirer man kan ha i växter   


   

 Min suckulent fortsätter att blomma   


       


Mor & dotter fortsätter att busa och ha roligt ihop och dom verkar aldrig tröttna   Så roligt och underhållande att se dom. Kortare stunder lyckas A få lite fart på L men dom tigger bra ihop  


Nu blir det tävling i helgen och förhoppningsvis en rolig blogg nästa vecka    Lizzie är i strålande form men det var hon förra året med när vi körde ner till SM. Tog inte med mig så mycket packning då för att få plats med alla pris hem men det gick ju åt helvete direkt   

Nu ska jag åka med full bil och hur det en går så kommer vi få en härlig helg med gott i glasen och trevligt gagg  


                            Trevlig helg kära läsare och håll tummarna/ Susan   Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2021
>>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Arkiv

Translate


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se