Alla inlägg under maj 2017

Av manhofs - 8 maj 2017 23:16

Så kom min efterlängtade tävlingshelg på Åland som jag troget besök från början av 2000 talet förutom förra året då jag valde att stanna hemma. Nya regler och Lizzie som inte håller nivån som krävs för att tävla där. Det är roligt att titta på alla bilder från åren som gått och ser hur även en klubb på Åland har sina upp och ner perioder. Från början var det en storslagen tävling med fina priser och många medlemmar som var med och engagerade sig. Publik med fika korgar och serveringstält.


Nu är det knappt ngr priser alls och dom allra flesta verkar ha mer bråttom till andra aktiviteter under dagen. En trogen klick med medlemmar som sliter år efter år och får göra allt jobb så en stor eloge till dom   

 Tiden går alltid alldeles för fort när jag är där. Skulle vilja sitta kvar i evigheter och gagga med alla trevlig hund kompisar man fått. Nivån på dom tävlande har höjts rejält, likaså domaren Ralf. Dom första åren när jag kom tyckte jag det var ganska lätt att få ett första pris mot i Sverige, nu är det helt tvärt om. Extremt noga redan från första klass och många avdrag förstår jag inte alls men ingen kritik i det, jag gillar när nivån är hög. Jag har aldrig gillat att leta ”snälla domare”. Jag vill hellre tävla för dom tuffa och hårda bara dom håller jämn nivå och är rättvisa. Det är aldrig kul när en viss ras eller förare bli upp dömd för att dom är kända t.ex


 

Måsta säga att domaren Ralf Björklund och Tl Jeanette Wikman håller otrolig hög standard, jag den högsta jag har tävlat för och det är ett rent nöje att gå in i deras ringar   Extremt noggranna banor med exakta mått uträknat för varje moment. Inte plottrigt och kladdigt med koner, hattar och färg sprej överallt. Hon jobbar med små vita plastbuppar som hon trycker ner i gräset som man bara ser om man står väldigt nära. Inget hundarna tittar och låser sig på. Dessutom har hon full koll på sin bana så man lossas säkert och fort runt banan utan onödiga svängar hit och dit. Skulle verkligen vara roligt om ngn storklubb bjöd in dom till sina tvådagars tävling i Sverige. Typ Skärgårds cup, Bro-Håbo eller Grande Prix. Det är verkligen en erfarenhet att gå för dom men det såklart, ni som bara jagar höga poäng för snälla domare skulle inte komma. Men jag inbillar mig att det finns fullt mer förare som vill utveckla sig och ta sig träning till en ny nivå och jag har fått mkt att tänka på efter denna helg, dom små detaljerna som ger en 10. Dom dömde på Nordiska senast samt tävlar själv så merit och erfarenhet har dom gått om.


 


I Finland har dom en tillgänglighets kontroll inför vajer klass då hunden i fritt koppel ska hälsa på domaren och låta sig bli hanterad. Varje tik bli torkad i baken med en vit trasa och hane kulorna kontrollerade så redan där krävs det en bra mentalitet av hunden.


Det är väldigt noga med att varken godis eller leksak får föras in i ringen och ser domaren att man springer ut och tar upp en leksak ur fickan man bli diskad så det gäller att ha annan belöning redan från grunden. Själv gillar jag inte extern belöning så från mina erfarenheter från Åland lärde jag både L och nu B att belöningen är att jobba med mig i ringen. När vi kommer ut är det roliga slut och jag kör på samma sätt i brukset.


Tyvärr har Finland valt att lägg ribban mkt högre i dom lägre klasserna medans vi i Sverige har gjort det lättare. Jag säger tyvärr för det har blivit så svårt i startklass så jag kan tänka mig att man avstår att ens prova om man får en tuff bruks ras eller vild jakthund som i unga år inte har så lätt att stanna på plan. Rent personligen tycker jag det är bättre om man gör det lättare i nybörjarklasser så att fler börjar träna och tävla med sina hundar. Tror min Gretzky eller Skipper som var vilda hanar aldrig hade kommit till start här.

I plattsliggning klass ett ställer man upp ca 4 meter mellan varandra sedan lägger man ner som vi gör i klass 2, lägger ner en och en från höger till vänster, lämnar hundarna inom synhåll i en minut och återgår sedan. Hundarna sätts upp från vänster till höger en och en. Inte så lätt att lära in med en ung buse som har myror i barallorna och lyssnar på allt.


Foten är redan i klass 1 i fritt följ, det kommer först i högre klass i brukset i Sverige men det ska dom redan klara av här i startklass. Började dessutom med språng mars och långsam marsch ingår. Igen så tycker jag helt personligt att det har varit svårt att behålla mina kaxiga hanar i ringen i unga år och föredrar ett koppel tills dom får lite mognad och erfarenhet. Inget kan hända och dom får aldrig chans att lära sig att det kan vara roligt att springa ut ur ringen och leka men ngn annan hund. Nej då anser jag att den väg vi i Sverige har valt är bättre och lockar flera att börja träna med sina hundar.

I Finland ska även tävlingsringen var markerad så här var det plastbrand på stolpe. Nu ser man ju inte det men det blåste ngt för djävligt hela helgen så banden piskade, smattrade och ven så väldigt många hundar fick problem med det.

 


Men nog om detta. Nu började resan och med stor spänning och förväntan skulle jag se om timmarna under vintern i kallt ridhus skulle ge ngt resultat    Mentalt hade jag förbetett mig på att ta många dk och bryta med Bella ifall hon försökte springa ut eller reagerade på banden.

Vaknade tidigt efter ett kvälls pass på Zum och tyckte det var konstigt att inga hundar ville gå ut ända tills jag insåg att klockan var 05.20 och jag var påklädd och klar    Vilade till 06 sedan tog vi en promenad innan jag lämnad G hos föräldrarna och bilade upp till Grisslehamn. Tänk att solen skiner för fullt så tidigt  


   


Åkte direkt till klubben för att rasta och träna lite inne jag checkade in på hotellet. När jag kom tillbaka hade vinden från Sibirien dragit in och det var riktigt jäkla omysigt och svinkallt resten av dagen. Ögonen rann när man gick i motvind, bandens smattrade så det var svårt att höra Tl.


 

L startade som nr 2 i segrarklass som det heter i Finland och hon uppförde sig verkligen skumt redan vid mentala kontrollen. Såg låg och rädd ut och ville inte riktigt gå in i ringen vilket jag tolkade som att plastbanden störde henne. Trodde faktiskt jag skulle tappa henne och att hon skulle dra till bilen men till min glädje höll hon ihop riktigt bra trotts att hon inte var sig lik. När man ska gå tillbaka till hundarna efter plattsliggningen ska man gå runt från höger sida och ställa upp 3 meter bakom vid markerad kon. Det har jag aldrig tränat på då vi i Sverige återgår på vänster sida så hon blev lite förundrad vilket är bra.

På inkallningen satte hon sig.

Fick väldigt mkt beröm av Ralf över mitt sätt att hantera L vilket värmde. Jag tänker ju inte själv över hur det ser ut utan försökte bara rama in och få henne att slappna och ha roligt. Att få en 9 på helhet när jag trodde hon skulle dra kändes väldigt glädjande  

När jag kastade metallapporten blåste det så mkt så vinden kastade tillbaka apporten och den hamnade precis vid sidan om hindret så det blev en nolla. Såklart besviken på mig själv över mitt dåliga kast men trotts det var jag otroligt lycklig efter vårt program. Jag jobbade hela tiden med min hund så hon valde att stanna kvar trotts att hon tyckte det var jätte jobbigt inne på plan och när vi dessutom vann blev glädjen, som Ni kan se ännu större trotts andra pris  


       

 

Så var det Bella bus tur och jag var jätte nervös   Startade som nr 4 och självklart var den mentala kontrollen INGET problem, hon kröp in i hans famn och ville stanna där.

Blev paff när man nästan direkt får starta med språng marsch i foten men hon höll ihop otroligt bra ända tills läggande under gång, precis när jag kommenderar tittar hon på banden som ven till och jag fick ta ett snabbt dk.


Fjärren som hade fungerat perfekt med onsdagsgruppen var bortglömd och hon fattade inte alls vad jag menade med sitt. Fokuseart och fin tittade hon på mig men sa ” matte det där är en ny övning, vad menar du?”  


När jag tävlade på Haninge ville hon hela tiden springa till TL men det lät jag henne inte göra nu utan jag höll henne kort och plockade in henne inför varje moment. Satan vad jag är impad över min tös. Knappt hade hon fått sova ngt på natten, åka båt och komma till helt ny klubb och så bara hålla ihop betydligt bättre än vad jag vågats hoppats på. Jag var nog gladast på pallen igen  


       


Avslutade dagen med en härlig promenad och försökte få till fjärren men den förstod hon inte alls min tös   

Matte åt god middag och dogsen tuggade på ben sedan fick vi ngr få timmars god sömn innan ngr Svenskar började skrika och bråka i korridoren halva natten  


         


Söndag och ny tävlingsdag. Soligt men kallare och fortfarande vind men inte lika hemsk som i lördags. Redan halv 7 var jag på klubben för en solig promenad och träning   

   


Hittade en kotte jag lekte med Bella och försökte få till sittandet på fjärren. Ralf såg vad jag höll på med och undrade nyfiket vad det var för övning jag höll på med?  


 Startade som nr ett och då var hon trött. Märkte att det var jobbigt för henne så jag peppade henne lite och tog ngt dk här och var för att stötta henne. På fjärren fick jag ta ett dk och då satte hon sig upp med betyg 6. ”Det var kotten ” utbrast jag förtjust och vi skattade alla hjärtligt   

Så fort jag var klar inne på plan åkte jag till mitt hotell och åt frukost så jag missade prisutdelningen men jag var hungrig.


 Vi höjde oss betygsmässigt dag två med ytterligare ett första pris och en andra plats.

Tycker hon är enorm min ostbåge    Så ung och ändå håller ihop så fint trotts att bo på hotell och ytterligare en natt utan sömn.


  

  


Så var det Lizzies tur som kändes i betydligt bättre mental form. Mer öppen och frimodig utan låsningar  Däremot lite trött och inte lika rapp som vanligt.


               


Jag hade gott om tid på mig så jag rastade mina hundar och satt kvar så länge som möjligt och gaggade med trevliga medlemmar och kollade lite på eliten    Förundras över saker som att L inte klarade vittringen i eliten men nu har haft tre raka 9:or på det i klass 2    Men framför allt så är jag så enormt stolt och glad över mina duktiga hundar    Tänk att hamna på pallen på alla 4: ra tävlingar, det lär jag inte göra om så många gånger.


       


Tack för i år Åbsk och ert trevliga bemötande    På återseende/ Susan   

Av manhofs - 2 maj 2017 23:28

Har väntat och väntat på att värmen sak anlända men när det aldrig skedde satte jag igång förra veckan att dela på alla sticklingar. Folk brukar säg att jag inte har tålamod men Ni skulle se mig med mina små plantor. Tålamod som en tok måste jag säga som inte lyckades döda en ända ihopsnirklat skott   utan alla hamnade i en egen kruka med näringsrik jord.

Nu har man en stor trädgård där djuren kan springa runt och busa men likt förbannat hänger dom runt mina fötter och både jamar och skäller och pockar på uppmärksamhet   Rätt var det är kommer olika bollar eller pinnar upptryckt i handen som om man har tid att leka hela dagarna   


       


Igår planterade jag sista fröna för i år. Prydnadspumpa, Halloweenpumpa, solros och spikklubba   


 


Tiger älskar Gucci och Zorr Bella men ingen besvarar deras kärlek. Lite gulligt att se deras försök    Lizzie biter om dom kommer för nära   så henne älskar bara matte  


   


Första blommorna på ena Magnoliabusken på väg upp   


 


Tog en långpromenad och då fick dom bada för första gången i år. Bella är en kruka som mig så vi tittade roat på  


           


Packade upp mina trädgårds prydnader i lördags och fann min Bambi ngt skadad    Stormen blåste omkull honom i vintras och huvudet sprack. Får se om jag kan laga honom   men han väger så mkt så den får stå där tills minst 3 starka personer kan hjälpa till att slänga honom i träsket.


   


Nu står vitsipporna i full blom och bildar ett vitt och grönt hav av blommor som sträcker ut sig  Mycket blev förstört under mitt husbygge men nu är dom tillbaka med besked och sprider sig upp mot huset som innan  


     


Gömmer mig i mitt växthus där det doftar så gott. Vitlök, purjolök, vitkål och blomkål på G  


     


Små vindruvor   


   


Massor av jordgubbar   


 


Fullt med fikon   


   


Idag slog värmen till ordentligt   och jag fattade beslutet att plantera ut alla mina Algarve kaktusar. Ett tungt och smärtsamt arbete   som kräver tjocka kläder då dom har stora vassa taggar. Jag har noterat att vädret kommer bli kallare till nästa vecka men det gör inte något ifall ngr skulle dö. Dom ser inte så stora ut men väger massor och är svåra att ha på vinterförvaring. Planterade en skål med skott så jag har återväxt om kylan blir för sträng.


Gillar denna kala bit av trädgården   som påminner mig om mina lyckliga stunder nere på Rivieran och St Tropez där dom kommer ifrån. Även en trädgård kan innehålla minnen från resor och äventyr i livet, inte bara ett album.


Stenarna kommer nästan alla från Botkyrka BK. Varje gång jag är där på tävling plockar jag bilen full… så jag nästan missade min lydnad sist jag tävlade där  


             


Hoppas jag kommer med på en tävling där snart, för det behövs fyllas på sten  

Nu ska jag packa upp hammocken och ngr utebord sedan står dammen på tur. Helst skulle jag vilja att björken blommar först men det verkar bli sent i år så jag får nog köra på.

Imorgon ska jag köpa betong för att laga Bambi men jag misstänker att han kommer att förvandlas till ngt annat okänt djur    obekant i Svensk fauna när konstnären Susan är framme   



                                                    Over and out/ Susan   

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2017 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Arkiv

Translate


Skapa flashcards